ZAŠTO JE NUŽNO ČISTITI KLIMA UREĐAJ?

Prljavština na isparačima klima uređaja otežavaju prijenos topline i hladnoće. To znači da klima mora duže i napornije raditi svoj posao, trošeći više struje.

Plijesan koji se nakuplja unutar isparivača i turbine može uzrokovati kronični kašalj te iritaciju očiju i kože.  Iz ovog razloga treba klima uređaje redovito održavati i servisirati jer samo redovitom brigom klima uređaj može besprijekorno funkcionirati i duže trajati. Osim legionele, klima uređaji su idealno mjesto za razvoj drugih bakterija i plijesni.

Što učiniti prije početka sezone hlađenja ili grijanja?

 

Prije početka sezone treba provjeriti jesu li filteri očišćeni nakon prošle sezone hlađenja ili grijanja i pozvati servisera ako godinu dana nije odrađeno održavanje drugih dijelova klima uređaja. Treba pregledati vanjsku cijev za ispuštanje kondenzata te ukloniti sva začepljenja i prepreke. Ako klima uređaj ne koristite za grijanje, a živite u sjevernijim krajevima, vanjska jedinica se može prekriti i tako zaštititi od utjecaja vremenskih nepogoda. Kada se klima ne koristi, to se svakako može učiniti gdje god je mjesto stanovanja, ako je vanjska jedinica pristupačna.